2008. február 5., kedd

Munnar

Masnap ismet nekivagunk, irany fel a hegyekbe!
Most megtapasztalhatjuk a kicsit hosszabb tavu buszutazas gyonyoreit is. Mindenkeppen erdemes jo elore, a vegallomason felszallni, ha csak nem akar az ember ot-hat orat allva tolteni kulonbozo testekhez es csomagokhoz preselodve. Az uleseket a nalunk atlagban fele akkora uleppel rendelkezo indiai uatsokra mereteztek, viszont szamszakilag minden ulest ki kell hasznalni. Ennek kovetkezteben akkor is melled ul valaki, ha szegenynek mar csak ot centi jut melletted. Legkondi ugyan nincs, viszont ablak sem, igy a levego igazan kellemesen atjarja a buszt, ez csak a nagyvarosi szmogban jelent nemi hatranyt, amikor kilometerenkent ket kilo olmot nyelsz.

A soforok igen bevallalosak, mindenkit letolnak az utrol, igy eleg jol haladunk, viszont a remek felepitesu jarmuvek legalabb 45 fokban bedolnek a kanyarokban. Fogalmam sincs, hogy maradunk az uton, mindenestre a szakadekok mellett haladvan erdemes inkabb a masik iranyba nezelodni, vagy elbobiskolni, mar ha az ember kepes erre egy hullamvasuton.

A kozuti forgalomrol ejtettem mar nehany szot korabban, nem akarom magam ismetelni, de mindeg lenyugoz. Nincsenek szabalyok az elsobbsegre, nincsenek tablak es nincsenek forgalomiranyito lampak, csak a legnagyobb varosok legnagyobb keresztezodeseiben. Ennek ellenere, vagy inkabb pont ezert, minden remekul mukodik. Talan nem is lehetne szabalyokat eroltetni tobb mint egymilliard ember allando helyvaltoztatasara. A forgalom magatol alakul, szervezodik, es mint az elet maga, megtalalja utjat es utat tor maganak. Miutan nincsenek betartando szabalyok, nincs mit egymas szemere hanyni, mindenki tolerans, nincs szitkozodas. Kicsit meglepodsz mikor kinezel a riksabol es szemben teherautok es buszok harmas elozesbe fognak, nincs hely az uton...csak jonnek szembe, mint egy fal, becsukod a szemed... es megint megoldodot valahogy, eletben maradtal. Dudak harsannak mindenfelol, azt hiszem, hogy vakoknak itt gond nelkul adnak jogositvanyt, de suketeknek semmikepp!

Munnarban nem volt egyszeru szallast talalni, de vegul bevackolodunk egy kedves csaladhoz, szinte mienk az egesz haz leszamitva ket angol holgyet, akik viszont eleg lazak ahhoz, hogy este mar egyutt vodkazzunk a teraszon. Termeszetesen a soforjuk is odaolalkodik.

Masnap teaultetvenyek, gatak, tavak, motorcsonakazas, setak, rohogesek, felhok feletti kilatok, kodbe burkolozo szirtek. Ismet egy szar nap. A nap fenypontja azonban csak a tura vegen kovetkezik.

Nincsenek megjegyzések: