2008. február 28., csütörtök

Jodhpur, Mehrangarh erod

Itt vagyunk Jodhpurban, tulajdonkeppen ket nap alatt megneztuk, amit terveztunk, holnap tovabb is allunk. Szo sincs arrol, hogy nem jott be, szerintem itt van a vilag leglenyugozobb erodje a varos felett, a Mehrangarh. Nem akarom ismetelni a jo nehanyszor leirt "hihetetlen, csodalatos, amulatba ejto" jelzoket, majd megnezitek a kepeket Era Kukac blogjaban es itelkeztek tenmagatok. A szikla maga 45 meterrel magasabb, mint Jaisalmerben az Arany Erodnel, es maga az erod, a falak is olyan elkepeszto magassagokba szoknek, amely igen fejlett statikai tudast kovetelhetett meg a XV. szazadban. Az erodot a kornyeket akkoriban uralo Rajput torzsek feje kezdte el epittetni 1459-ben. Ezek a fickok nem voltak eppen sirva pisilos anyamasszony katonai. A tajat Marwar-nak hivtak akkor, ami annyit tesz "A Halal Foldje".

Nem nagyon szerettek veszteni es ez nem is volt szokasuk. A legendak is arrol szolnak, hogy amikor az iszonyatos Moghul tulero egyetlen egyszer legyurte egyik sereguket, a hirmondonak hazaerkezok zarva talaltak az erod kapuit. Kepletesen egy cetli allt rajta: "Inkabb a halal, mint a becsulet elvesztese"!

Az erodot magat soha nem sikerult bevennie senkinek, nem is csoda, egy startegiai fonyeremeny. Az egyik oldalon kepzett es felszerelt sziklamaszoknak is trofeat jelento termeszetes falak, a masik oldal sem sokkal kecsegtetobb, az egyetlen bejarat pedig egy tobbszoros kapu rendszer. Itt az ostromlok abban a megtiszteltetesben reszesultek, hogy amig az egyik kapuval bajlodtak, addig a falakrol es bastyakrol a szelrozsa minden iranyabol hullott rajuk az "aldas". Ha ket kapuval vegeztek valahogy es kezukat dorzsolgattek, hogy mar csak egy van hatra, akkor jott az igazi fekete leves. (Ez a kifejezes eppen ezekben az idokben szuletett Pannoniaban.) A harmadik kapu gyakorlatilag bevehetetlen. Meredek ut vezet fel hozza, amely az utolso ot meteren 90 fokban jobbra fordul. Itt a kapu-toro harci elefantok vagy a szemkozti falnak rohantak, vagy bevetttek a fordulot, de lenduletuk teljesen megtort, raadasul szembe talaltak magukat az elefant kobak magassagban elhelyezett felmeteres vastuskekkel. Barmely mas faltoro kossal az emberek beszorultak a kanyarban es a kaput ovezo falak olyan magasak, hogy fentrol eleg volt egy hanyag mozdulattal kikopni az ablakon a csapasmeres erdekeben.

Bent meglepo szervezettseg uralkodik. A belepodij fejeben tiz-tizenot nyelvbol valaszthatod ki a neked megfelelo audio kommentart a turadhoz. Megkapod a kis ketyeret es a fulest, aztan ott hallgatozol erdekessegeket, ahol eppen kedved szottyan. A jelenlegi, -mar csak formalis- maharadzsa szemelyesen felugyeli a turizmust is vezenylo es az epuletegyuttest ovo, felujito alapitvanyt. Megnezzuk az uralkodok belso palotait is, gyongy termek, virag palotak, lelegzetallito reszletessegu miniaturakkal boritott falak, aranyozott hordszekek, a kezmuvesseg csodainak szamito fegyverarzenal koveti egymast. Meg kell jegyeznem, hogy a buszke harcosok sokaig ellenalltak a lofegyverek kisertesenek, csak az ember-ember elleni harcot tartottak elfogadhatonak, a ferfiassag megkovetelte, hogy ellenfeluk szemebe nezzenek mielott lesujtott a feltve orzott technikaval keszult acel penge. Sajnos a Moghulok golyoi kesobb jobb belatasra birtak oket, de ma igencsak meglepodnenek a szinte teljesen a virtualis ter es mesterseges intelligencia uralta haborukon.

Termeszetesen tavol all tolem, hogy barmifele haboru mellett lobbyzzak, de akkoriban meg a harcosok tudtak, hogy ki ellen, miert es hol szallnak harcba, sajat erdekeik legalabb neha megegyeztek a parncsnokok es uralkodok erdekeivel, es lattak az arcokat a csatamezon. Tudom, hogy ez csak a ferfiassag es a lovagi eszmek mitoszanak kergetese, de a "sotet" kozepkor allatiassagaban volt valami sokkal emberibb, mint korunk "al-humanizmusaban".

A palota nok szamara kialakitott termei es folyosoi a legbajosabbak. Az osszes fal homokkobol faragott, attort csipke fuggony, mely beengedi a fenyt, cirkulalhat a hus szello es ami a legfontosabb, hogy bar lehetetlen belatni, az asszonynep bentrol mindent kifurkeszhetett es jot kuncoghatott a kint zajlo esemenyek kapcsan. Az egyik kapu mellett kis pirosra festett kezlenyomatok tucatjai boritjak a falat. Az egyik maharadzsa megozvegyult asszonyai hagytak itt kezjegyuket mielott hon szeretett urok halotti maglyajara leptek volna szotlanul. Romantika a javabol, de motoszkal bennem a gonosz kerdes, hogy vajon az ujra megtestesules, vagy a mennyorszag lebegett-e a szemuk elott.

A falak oldalan libego, egyensulyozo balkonokrol es a bastyakrol lelegzetelallito kilatas nyilik a Kek Varosra. Allitolag ez a szin nemcsak hus hatast kelt, de meg remek rovarriaszto hatasa is van. Mindenesetre esztetikai erteke sem elhanyagolhato.

Csodalatos elmeny ez a tura, de itt sajnos nem tehetjuk meg azt, ami Jaisalmer igazi bajat adta, hogy ott az erodben magaban elhettunk, ablakunk a varos fole nyilt, az utcakat otthonunkkent jarva visszacsoppenhettunk sok-sok evszazaddal ezelotti idokbe. Igaz, hogy egy kicsit felemas az ezzel kapcsolatos hurra-hurra. Kesobb tudtuk meg, hogy az ottani erod letet fenyegeti a tulterhelt szennyviz halozat miatti eroziobol fakado omlas veszely. A Lonely Planet meg is ker, hogy ne lakjunk az erodben. Elgondolkodtam es meg most sem tudtam eldonteni, hogy mit is gondoljak errol. Azt hiszem, hogy talan nem a turistak feladata megoldani olyan problemakat, amelyek csak allamilag, hatosagilag tamogatott muemlekvedelemmel kezelhetoek. A latogatok penzebol boven futna a csatornarendszer korszerusitesere, az allagmegovasra es a legrosszabb esetben -eppugy mint a Mehrangarh eseteben- az Arany Erodot is at lehet alakitani belepos, korbejaros, aztan eltakarodos rendszeruve. Nyilvan ez felhaborodast keltene a falakon beluli szallodasok es vendeglosok koreben, de akkor nekik is nyilvan szivesebben nyilna meg a zsebuk a helyeallitasi es fenntartasi budzse dagasztasara. Meg is, felemasak az erzeseim...

6 megjegyzés:

dömci írta...

szia paraszt!

olvasgatom hogyan is telnek napjaitok,a sablon dumát nem tudom leirni,nem is akarom!
egyszerüen "piszokul irigykedem"
puszi a csjsziknak is!

NE VIGYÁZZATOK MAGATOKRA:-)

chris írta...

Ne remenykedj! Vigyazunk magunkra, nem fogunk itt pusztulni, ugyhogy sajnos meg talalkozni fogsz velunk!
he-he

Cso-csumi-csa

Évi írta...

A csütörtöki teákon Hajduéknál Kereszt folyamatosan vetiti a képeiteket,kinyomtatja a szöveget stb.Azt hiszem egyzer télen egy élménybeszámolót nem tudtok megúszni.Puszika

Pittike írta...

Na! Ezeket is utólag kellett megtudnom. Kap ezért a Mazsi. Ezt az egészet három mondatban mesélte el. Tudtam, hogy szokott rövidíteni. De ennyit!!! Mentségére legyen mondva itt már erős hús hiánya volt. Pushkarban pedig már hús és sör is. El tudod képzelni? Legközelebb feleségnek csak absztinens, vegetáriánus jöhet csak szóba.

ericska írta...

Pittike! Hat en se tudom millen taltos szalt a malacba, hogy mindezeket megosztotta a kulvilaggal....hihi

chris írta...

Fontos a tortenelmi es kulruralis hitelesseg! Affenebeis!

Latod, legalabb szegen Pittike is megtudhatta, hogy mit latott!