2008. február 21., csütörtök

Jaisalmer, az arany erod

Kepzeljetek el a kovetkezot: fogjuk Dubrovnik, Cortona, Assisi egy-egy darabjat, meghintjuk egy csipet aranysarga homokkal, a hindu es a muszlim epiteszet otszaz eves jegyeivel es elhelyezzuk a Thar sivatag kellos kozepen, a fellelheto egyetlen nagyobbacska dombon. Igy allithatjuk elo az arany erodot, Jaisalmer-t.
A hely minden Aladdinnal, Kis Mukkal, Ezeregy Ejszakaval kapcsolatos almunknak megfelel. Lenyugozve barangolunk a szuk sikatorokban, a csipkefaragasu balkonok alatt, templomok es palotak valtjak egymast az erod tekintelyt parancsolo falai kozott. Olyannyira belefeledkezunk a latvanyba es a varazslatos hangulatba, hogy az elso ot perc alatt sikerul vegleg elkeverednunk Anditol. Semmi baj, majd osszefutunk.

A szallas meger egy miset. Nappalinkbol az erkelyen at lelatunk a szaz meterrel alattunk elterulo varosra, helyisegeinket sokszazeves faragott fa ajtok valazstjak el egymastol, melyek kikovetelik a tiszteletet minden belepotol, csak mely fohajtassal lehet kozlekedni. Nyitott szalonunktol csak a szelben lagyan lebbeno fuggonyok kulonitenek el. A vastag festett-faragott falak megvedik az ejszaka huvoset meg a tamadasba lendulo sivatagi naptol is. Biztos menedek ez, melyet surun latogatunk koborlasaink kozben. Nincs jobb hely a visszahuzodasra, ha mar egyszer mindannyian kozdunk valamilyen nyavalyaval, Era nathas, torka faj, szeme konnyezik, Andi meg nem jutott tul a hasmenesen, amivel most en is baratkozom. De itt vagyunk! A kolto szavait kicsit atformalva azt is mondhatnank, hogy "Megfogyva bar, de torve is" vegul megiscsak bevettuk az erodot! Jopofa, hogy "furdoszobank" egy az erod falabol a varos fole nyulo kis kiszogelles, igy minden itt keletkezo hangot, mint egy minaretbol eneklo muezzint csodalhatnak meg a varoslakok.

A tetorol nezzuk a sivatagi dunek moge lebuko napot, fenye vorosre festi a Jain templom sztupa szeru tornyait. A nappal eppen szemkozt a hold tundokol. Hallagtajuk a sivatagi fesztival zenei programjat a tavolbol es azon elmelkedunk, hogy ha egy kicsit tovabb varunk es megforditjuk szekeineket, akkor egyulto helyunkben megnezhetjuk a napfelkeltet is. Igen vacak ez a tetoterasz...

1 megjegyzés:

Évi írta...

Na megint sikerült egy vacak helyet kifogjatok.Azt hittem már nem tudod überelni az elmúlt emlékezéseidet,de ez a mostani fantasztikus.Gyógyítgassátok egymást ezen a mesebeli helyen. Millió puszi