2008. március 7., péntek

Udaipuri tortenetek

A Shiva hivo

Udaipurban, mig a csajok szemrevetelezik a kiszemelt szallast, velem szoba elegyedik egy helybeli figura, termeszetesen nemsokara mar a sajat panziojat es ettermet ajanlgatja. Ilyenkor altalaban udvariasan veget vetunk a beszelgetesnek, bar sokszor nagyon jo ajanlatokat lehet igy kifogni, ha nem menekulunk el. Miutan a lanyok most nem arattak teljes uzleti sikert (sokalljuk az arat), elhatarozzuk, hogy megnezzuk uj baratom vendeghazat.

Nem loditott, a szoba tiszta, takaros, vilagos, hatalmas ablakaibol latszik a to es a palota a tulparton. Az agy meretes, boven eleg harmunknak, igy a fejenkenti 100 rupia (450 Ft) meltanyos osszeg. Valahogy ugy alakul, hogy kiprobaljuk a nem tul meghitt tetoterasz ettermet is ( egyetlen szakacs egy 2 negyzetmeteres dobozban), es megint nem csalodunk, minden kifogastalan. Kezdjuk megkedvelni a tulajt, foleg mikor a kifutofiujat rendelkezesunkre bocsatja, hogy elkalauzoljon minket a Wine Shop-hoz.

Este mar egyutt iszogatunk a teton a varos fenyei felett, a tulaj vizespoharbol tolja a rumot. Csatlakozik hozzank egy perui lany is, aki valamilyen egyetemi kutatason vett reszt Delhiben, es ott osszejott egy Akos nevu magyar sraccal, most vele el. Egyre emelkedettebb a hangulat, egyszercsak indiai hazigazdank szol, hogy nagyon sajnalja, de itt kell hagynia ezt a rtemek tarsasagot, ugyanis holnap van Shiva isten szulinapja es neki most haza kell sietnie, hogy megkezdje a reggelig tarto imadkozast. Nem tudom, hogy milyen imakat fog osszehozni ennyi rum utan, vagy fent tud-e maradni egesz ejjel, de megigeri, hogy ertunk is szol egy-ket szot az oreg pusztitonal. Kerdezi is, hogy mit kerjen nekunk, fiut, vagy esetleg leanyt. Hmmmm...
Inkabb mast valasztunk:
"Nem kerunk semmi mast, csak azt szeretnenk tovabbra is magunkenak tudni, amivel mar rendelkezunk. Kerdd meg Shivat, hogy hagyja meg nekunk az egeszseget es a szeretetet, mely csaladunk es barataink koreben korulvesz minket es a lehetoseget a vilag tovabbi felfedezesere! Ennyivel beerjuk!"
Azt mondja rendben, elintezi ezt. Ugy legyen!

Velem kapcsolatban hozza fuzi, hogy o erzi, az en szivem olyan, mint egy maharadzsae! Bar a maharadzsak soraban is volt boven eleg faszkalap, de en azert ezt boknak veszem, mert ugy tunik, annak szanta, bar ebben az italnak is elvitathatatlan erdemei vannak. Ha pedig esetleg felkernek egy kis uralkodasra, hat majd egy kicsit szabadkozom es keretem magam, de aztan duzzogva bar, de bekoltozom valamelyik palotaba.

Masnap reggel a haziur eleg kialvatlan benyomast tesz, bar o maskepp latja. Azt mondja, hogy reggel 6-ig imadkozott egyhuzamban, mutatja is a jeleket, melyet Shiva es Khali hagyott a tenyeren.


City Palace

Ez a legnagyobb, kozponti palota a varosban, melyhez minden maharadzsa hozzatette a magaet a szazadok soran. Buszken tornyosul a toparton a varos fole. Vegeigjarjuk minden szegletet, de itt egy kicsit mesterkelt es muzeumos a tura. Jaisalmerben, az Arany Erodben oda kolbaszolsz, ahova csak akarsz, a jodhpuri Mehrangarh audio turaja pedig magaval ragad, reg letunt korokba repitve. Itt is lenne audio guide, de egy plusz vagyont kellene fizetni erte es a szinvonala sem ugyanaz. Igy szepen illemtudoan kivegezzuk a latnivalokat.
Uveg es tukor termek, miniaturokkel boritott falak, fegyverarzenal, arkados udvarok es gondozott kertek valtjak egymast.

Nezelodunk, bandukolunk szorgalmasan es egyszercsak tortenik valami igazan jopofa. Belecsopenunk egy filmforgatasba. A felvett jelenetben a palota egyik szarnyanak osszes emeleten, teraszan es ablakaban tancosok porognek, mindenki konfettit es szines szalagokat szor a szelgepek keltette viharba, majd feltarul az oriasi kapu es a foszereplok egy teljes kiralyi pompaval dekoralt elefanton jelennek meg enekelve, az udvartartas es a tomeg legnagyobb oromere. Ugy nez ki az egesz jelenet, mint egy "Incredible India" reklam a Travel Channel-en. Nagyon jo erzes eloben latni, sot a reszeseve valni, mert szinte mindenhova beengednek a szunetekben, es sok helyre meg az effektiv forgatas alatt is odalopakodhatunk a tancosok moge a boltivek, uvegablakok rejtekeben. Era meg szalagokat is szor a legfelso szintrol!

Remelem, hogy egyszer majd valahol megnezhetjuk ezt a filmet, bar valami oltari blodseg lehet. A cime "The Cheetah Girls", azaz a "Gepard Lanyok". Vaaaaaaa...
Sajnos, a harom teljesen ismeretlen angol szineszno alkata alapjan, en mas cimet adtam volna a produkcionak.


A Brahmin

Ellatogatunk egy edes kis skanzen faluba, ahol igenybe vesszuk egy szimpatikus es cseppet sem tolakodo idegenvezeto szolgaltatasait. Uj baratunk roppant segitokesz es informativ, mindent tud a kulonbozo tajegysegek epiteszeterol, mindennapi eletmodjarol, sot a kasztrendszerrel es hitelettel kapcsolatos szorszalhasogato kerdeseinkkel sem lehet zavarba hozni. Remekul szorakozunk, viccelodunk, nemsokara megoldodik a nyelve a sajat eletevel kapcsolatban is.

Szarmazasat tekintve Brahmin o, mely a legfelsobb kaszt, bar ez is tobb mint egy tucat alkasztra oszlik, es alapjaban veve a szarmazas semmilyen anyagi biztonsagot nem jelent. O egy picike falucskaban szuletett es elte a szegeny es tanulatlan gyerekek eletet, rupiat, csokoladet es tollat koldulva az arra vetodo idegenektol, eppugy mint a legtobb mezitlabas, fulig szutykos kis rosszcsont akikkel a teves, dzsippes es biciklis kirandulasaink soran osszefutunk.

Hogy -hogy nem, a vegzet, a sors, az istenek, vagy nevezzuk barhogy, mas sorsot szantak neki, es eszkozuknek egy jolelku hollandust valasztottak, aki negy even at fizette a fiu tanittatasat. Ezutan mar sajat erejebol kuzdott tovabb es vegul Bachelor es Masters fokozattal is rendelkezik az egyetemi tanulmanyai utan. Sokaig volt idegenvezeto, de megunta, hogy turistakat terelgessen kulonbozo boltokba a komissio remenyeben, es tanitonak allt. Mar csak hetvegeken es unnepnapokon segit a skanzenben eligazodni az erdeklodoknek. Addig talpalt, szervezett, kilincselt es lobbyzott mig sikerult egy iskolat osszehoznia sajat kis falujaban, ahol ma mar 130 gyerek tanul.

Soha nem szakadt el sajat kulturajatol es gyokereitol, harminceves korara igazi eletvidam bolcs lett belole. Az angolon es hindin kivul ismeri az osi szent nyelvet, a szanszkritot is. Jartas a vallastortenetben es a tortenelemben is. Falujaban nincs igazi pap, igy Brahmin (papi kaszt) szarmazasa reven o lat el sok ilyen jellegu feladatot, eskuyvok, bucsuztatok, lelki segelyszolgalat es nevadas, melyben asztrologiai ismereteit is kamatoztatnia kell.

Megragadjuk az alkalmat, hogy vegre melto indiai nevvel vertezzuk fel magunkat, a lanyok mar regota tortek a fejuket ezen. Most vegre egy szakerto segit ebben, ujja is szuletunk nyomban:
Erikabol lesz Mohini, azaz a lenyugozo szepsegu holgy, aki a legendak idejen, a jo es a rossz kuzdelmekor mindket felet magaba bolonditotta, majd furfangosan segitette a jo gyozelmet.
Andi lesz Amita, a nektar leanya, aki az egesz emberiseg fele kozvetiti szeretetet. Jomagam Parth lettem, Krishna egyik tarsa, aki allitolag az istenek kegyeltje, remek ferj es szereto (hi-hi-hi), mellesleg a fold nevu bolygo egyik ura.
Most aztan tessek velem nagyon vigyazni!

Barcsak lenne egy-ket napunk uj baratunkkal, annyi mindent kerdezhetnenk meg tole. Kivanom neki, hogy soha ne torjon meg lendulete es eletkedve, bolcsessege igazgassa tetteit es gyarapodo tanitvanyainak eletutjat.

12 megjegyzés:

mamcid írta...

DRÁGA PARTH! KITÜNÖEN IRSZ, ÉLVEZETTEL OLVASOM. AMI AZ EGESZ ÉJSZAKAI IMÁT ILLETI , CSAK RITKÁN VAN LEHETŐSÉG ILYEN MINT A TEGNAP, NEM KELL SAJNÁLNOD A FÓSZERT. AZ ANYÓSOD ÖLEL

Unknown írta...

Csak egy kérdés: a következő életemben lehetek TE?
(stipi-stopi-pöjj-pöjj)

Unknown írta...

Bocsi elfejtettem, a lányoknak boldog Nőnapot!

Évi írta...

Drága Mohin,Anita,Parth,áldás kisérje utatokat, éljetek nevetek szerint! Ami a kívánságodat illeti a kapatos imádkozótól:könnyem out,immár harmadszor az utad során.Ölel mama

Évi írta...

Bocsi Amita elütöttem a neved ami jézusom mennyire nem ugyan az!

Névtelen írta...

Nagyon kircsi kis történet megint! Élvezettel olvasom soraitokat:-)

kereszt írta...

Végre sikerült egy kics szabadidőd vennem a családtól és a munkahelytől, hogy nagy elmélyüléssal és élvezettel veletek lehessek.

chris írta...

Draga Anyuka!

Nem sajnalom, mert ugy latszik, hogy elvezettel csinalja, bar mindeg van egy kis gyanu bennem, hogy valaki szereti-e istenet, vagy csak feli, es ez a Shiva hivokre kulonosen igaz!

Oleles

chris írta...

Geri!

Atadom, es kepzeld, hogy most eloszor eletemben meg en is felkoszontottem oket! Igaz, hogy a viragot az uszoda melletti nyugagyakra kiteritett torolkozokrol loptam! Hi-hi

chris írta...

Draga Mama!

Koszonom megint! Olyan jo olvasni a sok hozzaszolasodat! Egyebkent pedig atkuldtem neked az Ilona levelet.

Pussszi

chris írta...

Kriszta!

Orommel latom, hogy eleget tettel az olvasasi parancsnak! Csak igy tovabb!

Neked is puszi

chris írta...

Draga Kereszt!

Jo ismet hallani feloled es nagyon koszonom, hogy bokros teendoid mellett meg az otthoni klubeletet is szervezed!

Millio Puszi