2008. április 2., szerda

Hoforrasok es a sotet pofam

Keszultunk elhagyni Manalit is. Fajo szivvel vettunk bucsut a Himalaya hegyeitol, meg akkor is, ha a bucsu csak egy idore szol, es szerencsere nem is hosszu ez az ido. Most furcsa lesz ujra megmeritkezni az "Igazi Indiaban".

Hogy enyhitsuk a bucsu fajdalmat es eletet leheljunk a homezokon lefagyott vegtagjainkba, felfedeztuk az egyik helyi nevezetesseget, a hoforrasokat, melyek egy templom kertjeben tornek fel, illetve idorendi sorrendben valoszinuleg a templom epult a hoforrasok kore. Bar a helyiek biztos meg szentebbnek tartanak a helyet, ha ez forditva tortent volna... he-he...

A kis szentely edes-aranyos, fabol faragtott az egesz epulete, a kertjeben pedig ket kofallal korulvett medenceben punnyadhatnak kulon-kulon a ferfiak es az asszonyok. A punnyadast szo szerint kell erteni, ugyanis a viz 48 fokos, igy ha esetleg tul sokat idozol, szepen puhara is fozod magad. En ki-be ugralok a vizbe, de leginkabb a parton parolgok, szerencsere a kornyezo havas csucsok latvanya nemileg husito emlekeket idez. Az egesz furdo igen messze all mindentol, amit otthonrol elkepzelhetnenk. Eloszor is a furdo helyiseg korulbelul 25 negyzetmeter alapteruletu, itt talalhato a medence maga, az elo- es utotisztalkodasra szolgalo valyu, illetve godor szeru melyedes, valamint az az 50 centimeter szeles perem a viz korul, ahol vetkozhetsz, oltozhetsz, es fellogathatod a holmidat, ami garantaltan olyan vizes lesz, mint tenmagad. A viznek biztos, hogy remek a gyogyhatasa, a szaga legalabbis erre utal, jo suru az allaga is, nem latsz le a medence aljara, igy probalom az arcom kornyeket tavol tartani tole. A helybeliek nem a gyogyhatas miatt jonnek, inkabb csak a melegvizes tisztalkodasi lehetoseg vonzza oket, ami eleg nagy kincs a hegyek kozott. Acsorgok a vizben es nezelodok, eleg furcsa dolgok is tortennek. Bejon egy munkas, festonek nezem, mert tiszta festek az egesz ruhazata, le sem vetkozik, ugy ahogy van odalep a forrashoz, es a beleses pufi dzsekije ala spriccel egy kis vizet mindket oldalra, majd tavozik, mint aki egy jot furdott, legalabbis hu de tiszta lett. Masok orakig szappanozzak es koromkefevel veresre sikaljak magukat. A medence mellett van egy kis falfulke, benne Ganesha szobor, minden furdozo locsol ra is egy kis vizet, hadd elvezze a jotekony aldast szegeny didergo istenseg is.

A lanyokkal megbeszeltuk, hogy egy orat leszunk bent, de hamarabb feladom, mar majdnem az osszes hus lefott rolam. Kiulok a templomkertbe, hogy megvarjam oket, kozben nezem az imadkozo hivoket. Egyszercsak megszolit valaki es hindiul beszel hozzam. Angolul valaszolok, hogy nem ertem, mire szabadkozni kezd es teljesen zavarba jon. Vegre kinyogi, hogy csak meg akarta kerdezni tolem, hogy a templomocska melyik istensegnek van szentelve! Basszus ez total indiainak nezett engem! Igaz, hogy alkonyat van es en most jottem le a hegyekbol, az arcom szine alapjan beallhatnek maszaj harcosnak is, de azert megis, ilyen meg eddig nem tortent. Masnap a buszpalyaudvaron viszont megismetlodik az eset. Remelem, ha hazamegyek meg meg fogtok ismerni!

4 megjegyzés:

Évi írta...

fbjmquksbcrandnTe jó ég, én is mondtam,hogy a képek alapján már teljesen indiai formád van.Ne menj Kínába hátha ott is felveszed a helyi formát..hi..hi..hi

chris írta...

Nem, ez most egyelore ki van zarva!

Viszont most, hogy oda nem megyunk, erosen gondolkodunk peldaul Vietnamon. Akkor sem fogok sokkal jobban kinezni!
:-)

BossosGabi írta...

Akkor most igazi indian piggy lettél? :))))

chris írta...

Szia Gabi!

Igen, most mar vegre megfelelek a sajat magam altal ramaggatott nevnek is.
Fontos az onazonossag, nemde!
:-)