2008. január 25., péntek

Mother Nature

Nyomunk egy kirandulast a szarazfold belseje fele.

Delelott fuszerultetveny, "A Day with Mother Nature" hirdeti a szlogen, es tenyleg, valahol a Joisten hata megett lehetunk, sehol egy lelek, tokeletes a nyugalom es a csend.
Oszinten szolva, mielott elindultunk nem talaltam vegzetesen vonzonak a programot. 40-50 angolszasz turistaval egyutt bamulni harom zold novenyt nem tunik valami eszeveszett hepajnak. Nagy marha vagyok...
Itt egy lelek sincs rajtunk kivul, a tulajdonos es felesege mint egy kis tunder par a dzsungel kozepen, edesek, intelligensek es vegtelenul szolgalatkeszek. Az ultetveny maga is lenyugozo, olzan mintha az erdoben jarnank, mert az alap a betel dio es kokuszpalmak hada, erre futtatjak az eloskodo fuszernovenyeket, mint a vanilia es a bors. Latunk meg fahej, kave, kakao, szerecsendio, chili, csillagalma fakat, cserjeket.
Nem gondoltam volna, hogy ennyi erdekesseg van a fuszerek vilagaban, hazigazdank csak ugy ontja a humorral fuszerezett informacioit.
Kiderul peldaul, hogy vannak biszexualis szerecsendio fak, a termes pedig, amelyet mi csak reszelgetni szoktunk, nagyobb mennyisegben remek altato, tovabb novelve az adagot enyhe hasis szeru cucc, tuladagolva viszont vegleg bealtathat. Szep halal lehet orok alomba rohoreszni magunkat a kokuszpalmak arnyekaban!
Es most vegre egy az emberiseg szamara jelentos erteku tanaccsal szolgalhatok!
Felebarataim! Ne Vegyetek Piros Borsot!
Megosztom veletek az okat is. A bors, mint olyan, kis furtokben log ala az indakrol. Alapvetoen zold, leszedes utan arnyekban szaritva zold marad. Ugye ki nem talalnatok, hogy igy keszul a zold bors! Amennyiben napon szaritjuk, szepen befeketedik, ezt mindenki jol ismeri. Ha vizbe aztatjuk, majd dorzsoljuk, akkor eltavolithatjuk a kulso burkot, igy lesz selymes es feher a bors.
Es a piros? -kerdezhetitek joggal.
Hozzaadott szinezoanyag, semmi mas, csak egeszsegtelen kemiai trutyi.

Gazdank elvezet minket egy kis mesterseges tohoz, amelyben erdekes buborekok tornek a felszinre, mint kiderul, az oriasi fak to alatt meghuzudo gyokerei miatt. Tudosok evekig vizsgaltak a jelenseget, analizaltak a misztikus gazokat, majd kozzetettek az ujkori tudomanyt alapjaiban megrazo felfedezest: a buborekok tartalma kozonseges levego!
Meg furodhetunk is ebben a hatszaz eves viztarozoban. Bennunket persze nem kell sokaig biztatni es gatlasos, visszafogott Andikankank sem kell tobb, ket masodperc mulva egy szal cuniban all a szent tavacska es a partjan allo Lord Krisna templom kozott. Gazdankra pillantok, de hindu letere eleg toleransnak mutatkozik az ugyben.
Tisztara Indiana Jones-nak erezzuk magunkat. Egy templom a dzsungel kozepen, elotte kis to, benne epitett szikla sziget, rajta kulonbozo istenek szobrai. Meg is kerdezzuk vezetonket, hogy ha esetleg elmozditjuk a ket szobrot, vajon orokre elsullyed-e a kis to, es osszedol-e a templom, mint ahogy a filmekben szokas.
A delutani program aztan tenyleg Mother Nature-rol szol! Tura a dzsungelben egy vizeseshez.
Hihihi, hahaha...
Vezetonk kerdezi, hogy a konyebb, de kisebb, vagy a nehezebb, de nagyobb vizeseshez vezeto utat valasztjuk-e. Micsoda kerdes!
Nana, hogy a nagyobb vizeses kell! Ki kivancsi valami toporodott, fingi-lingi csobogora?!
Megbanjuk... tobbszorosen... Az eleje meg trallala, vicces jeep tura a Paris-Dakar veszelyesebb jeleneteivel tarkitva, utan light seta a dzsungelben, meg is jegyezzuk, hogy lam, ilyen meg olyan fasza kondiban vagyunk, de aztan belecsapunk a lecsoba rendesen!
Amikor mar minden lerohad rolunk, ahogy probaljuk a parduckent szokello baratunkat kovetni, akkor jon az utolso szakasz, mely effektiv sziklamaszas lefele, csak a biztosito kotelek hianyoznak egy kicsit. Kapaszkodo viszont akad boven az otcentimeteres tuskekkel rendelkezo kaktuszok szemelyeben. Era fel is haborodik: Ki volt az az allat, aki ezeket ide ultette?!
Aztan mindenert karpotlast nyerunk. A vizeses maga az alom! Allitolag india masodik legmagasabb zuhataga (nem biztos, a szerk.), alatta kis tavacska, mar merulunk is a hus habokba. Egyetlen arnyek vetul rank, a visszaut remkepe! Most banjuk igazan, hogy fel eve elmaradoztak edzeseink.

Nincsenek megjegyzések: