2008. május 8., csütörtök

Zaszlok a szelben (10. nap)

Elerkezett a nap! Egy 18 napos tura fenypontja. Most elvalik, hogy mit er 9 nap megfeszitett tura es felkeszules. 4540 meteren aludtunk, szokas szerint egy futetlen szobaban. Andi reggel azonnal tud indulni, mert mar elozo este, lefekveshez magara vett mindent, melyet a masnapi csucstamadas hajnalan viselni fog. Ket zokni, jegeralso, meleg nadrag, puloverek tomkelege, kesztyu es sapka, valamint raadasnak egy tomlo forroviz. Meg a fejlampaja is rajta van, hogy szukseg eseten ne kelljen a hidegben keresgelni. Bebujik a dupla halozsakjaba, majd rakerul meg ket paplan. Tenyleg nincs meleg, raadasul o mar megszokta a floridai klimat. Era remekul el van a -10 fokra hitelesitett zsakjaban, en egymasra huzok ket +10-est, aztan jon az extra takaro. Es csodak-csodaja, a magassag ellenere remekul alszunk.


Nekem azert van egy kis bajom. Hianyzik az elozo esti egerkem! Remelem, hogy valaki gondjat viseli es megeteti ma is szegenyket. Persze az is lehet, hogy meg most is a pocakjat fogva fetreng, annyit zabalt elozo este.


Hajnal van, felig meg sotet, zord sziklak meredeznek feketen. Itt 5 ora van, nalatok hajnali fel ketto. Ha valamelyikotok nem tud aludni, vagy ejszaka kisurran, ha szolitja a szukseg, remelem gondol rank. Mi gondolunk ratok...


Majdnem egy kilometert kell meg emelkednunk fuggolegesen folfele. Otezer felett jon a szokasos feeling. Egy lepesre jut egy ki- es egy belegzes. Ugy megyunk, mint egy lassitott felvetelen, megis ugy kapkodjuk a levegot, mintha a maratont futnank. Ezen a magassagon mar 50%-al kevesebb az oxigen, mint a tengerszinten, es az erzes ezt ala is tamasztja.


Csak mesz felfele. A megfeszitett kapaszkodas ismet meditaciova valik, es persze kozben pereg a sajat filmed is a csucsokat hodito rettenthetetlen hegymaszokrol. A film elmenyhez hozzasegit, hogy mikozben szinte lassitott felvetelkent araszolsz, a fejhallgatodbol folyamatosan szol a megfelelo zene. Buddha Bar, Samsara, Tibetiya, Sacred World, Himalayan Sounds stb. Tokeletes az alafestes, tokeletes a hangulat, teljesen atadod magad az erzesnek es a pillanatnak.


Egy lepes, egy ki- es belegzes, egy lepes, egy ki- es belegzes, bal lab, egy ki- es belegzes, jobb lab, egy ki- es belegzes. Zene-film, belegzes, hegycsucsok-szel, kilegzes, ahitat-lelkesedes, belegzes, szeretet-orom, kilegzes...

Egyszercsak mar nincs kulonbseg, egye valsz a zenevel, a szellel, a hegycsucsokkal, a napfennyel...


10:30 (othon 7:00) Felertunk!

Megcsinaltuk! Felertunk a csucsra minden szempontbol, fizikailag es erzelmileg egyarant.

5416 meter!

606 meterrel vagyunk az europai kontinens legmagasabb pontja, a Mont Blanc csucsa felett. A Feher Hegy alulrol pislog fel rank, mi pedig innen fentrol integetunk nektek. Mindenki elerzekenyul, az emberek egymast olelgetik, ismeretlenek ujjongva tapsoljak meg egymast, a szemuvegek mogul kicsiny patakok erednek...


Felkotunk harom zaszlot a tobb ezer kis imazaszlo koze. Harom tibeti zaszlot, hogy tisztelegjunk a nep es az orszag elott, mely mindharmunk legfobb vagya volt, megsem juthattunk el oda...

Elozo este teleirtuk a zaszlokat. Rengeteg nev ekeskedik mindegyiken. Igen... mindannyian ott vagytok. Az Erae ugy kezdodik, hogy Mate Zsuzsa, az enyem ugy, hogy Karmazsin Eva. A tobbit tudjatok, jonnek sorban a csalad es a baratok.


Most itt lebegtek a szelben 5416 meteren, a vilag egyik legmagasabb hagojan. Remelem, nem fogtok megfazni, nem vennem a lelkemre. Sokaig itt lesztek, oltozzetek fel jol!


1 megjegyzés:

Évi írta...

Lélekben már felőltöztünk.Lebegünk együtt szeretetben. Köszönjük nektek az egész család nevében. Mindenki meghatódott.